Znamy drugiego polskiego BlogerChef’a

Aktualności

Znamy drugiego polskiego BlogerChef’a

31 lipca 2014

5 lipca br. w Windsor Palace Hotel w Jachrance odbył się wielki finał jednego z najciekawszych wydarzeń kulinarnych w Polsce – konkursu  BlogerChef. Pełnemu emocji pojedynkowi na smaki, dania i umiejętności kulinarne towarzyszył aromat przypraw Appetita – sponsora projektu. Po zwycięstwo sięgnął Paweł Urbański, autor bloga Kuchnia Słonia, który zachwycił profesjonalne jury perliczką w zatarze oraz stekami z konfiturą żurawinowo-imbirową.

BlogerChef jest innowacyjnym konkursem, skierowanym do pasjonatów gotowania, którzy prowadzą blogi kulinarne. Wszystkie dania oceniało profesjonalne jury, w skład którego wchodzą doświadczeni i uznani szefowie kuchni, pod przewodnictwem mistrza kuchni Mirosława Drewniaka. Podczas wszystkich kulinarnych starć na żywo, w ramach pięciu półfinałów oraz wielkiego finału, zawodnicy mieli do dyspozycji przyprawy marki Appetita, sponsora konkursu. Dodawały ich popisowym daniom pełni smaku i aromatu. 5 lipca pięciu finalistów walczyło o tytuł BlogerChefa. Stanęły przed nimi dwa zadania: przyrządzenie na oczach jury i gości wcześniej zgłoszonego dania oraz zaimprowizowaniu potrawy z produktów z tzw. czarnej skrzynki i ograniczonej puli innych składników. Produktami obowiązkowymi, które skrywała tajemnicza skrzynka były: suszona żurawina oraz Imbir mielony Appetita.

Jury najwyżej oceniło dania Pawła Urbańskiego, autora bloga Kuchnia Słonia, który zaserwował perliczkę w zatarze z jadalną ziemią i perełkami z rukoli, a z produktów z czarnej skrzynki przygotował steki z polędwicy z konfiturą z żurawiny i imbiru, grillowaną kukurydzę, sałatę oraz piklowaną cukinię z marchewką i chilli. Zdobywcę tegorocznego tytułu BlogerChefa ogłosiła laureatka pierwszej edycji konkursu – Maria Banach, autorka bloga Gruszka z fartuszka. Wszyscy finaliści zostali nagrodzeni upominkami od partnerów, w tym także zestawem aromatycznych przypraw Appetita. Dla zwycięzcy konkursu marka ufundowała roczny zapas przypraw Appetita.

Po finałowych emocjach przyszedł czas na Wielki Piknik BlogerChefa. Pokazy najlepszych szefów kuchni, kulinarne warsztaty, wspólne gotowanie, grillowanie oraz konkursy z nagrodami to tylko część jego atrakcji. Jednym z wydarzeń było gotowanie z marką Appetita, podczas którego blogerzy mogli improwizować bez ograniczeń i cieszyć się wspólnym gotowaniem.