Jesteś tutaj

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

Włoskie danie jest jednym z najpopularniejszych na świecie, dlatego 9 lutego obchodzimy jego święto – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Aż 96% Polaków deklaruje, że konsumuje pizzę, z czego 70% spożywa ją w domu, według badań przeprowadzonych przez Instytut Badań Pollster.

Dużą popularność pizza zdobyła pod koniec XIX w. Wówczas dania, uznawanego za potrawę dla biedoty i chłopów, spróbowała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Pizza tak jej zasmakowała, że na stałe zagościła na stołach na jej dworze. Na cześć włoskiej monarchini pizzę tę nazwano Margherita.

Popularności pizzy ze sklepu systematycznie rośnie – w ciągu ostatnich pięciu lat o około 6% rocznie. Najpopularniejsze są pizze z dodatkiem mięsa (szynki, salami). Można jednak zauważyć, że producenci dostrzegają trend ograniczania spożycia mięsa czerwonego, ponieważ wśród nowych produktów coraz częściej pojawiają się pizze wegetariańskie. Niemniej, ten segment nadal pozostaje niszowy – według danych firmy Mintel, to zaledwie 14% nowości pojawiających się na rynku.

Pizze dostępne w sklepie, to najtańsza opcja dla konsumentów. Przygotowanie klasycznej pizzy w domu, z dodatkiem szynki i pieczarek, to koszt 16 - 22 zł, w zależności od składników . Największy koszt to zakup sera oraz pomidorów lub przecieru pomidorowego – stanowią one 50% poniesionych wydatków. Z kolei ceny pizzy mrożonej wynoszą przeciętnie od 6 zł do 12 zł.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Nasiona chia, olej z mikroalg, guma guar, jadalne skrzydła owadów - „nowa żywność” podbija rynek Unii Europejskiej. O tym jak ją wprowadzać do obrotu handlowego będziemy mowa podczas targów Polagra Food w Poznaniu, które odbędą się w dn. 8-10 maja.

Bogactwo kolorowych strojów podhalańskich, regionalne przysmaki, a do tego śpiew i żywiołowe tańce zespołów folklorystycznych – to przepis na wyjątkowe wydarzenie. IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych startuje już jutro w Zakopanem i będzie trwać aż do 15 sierpnia 2018 r.

X