Jesteś tutaj

#Winna_Warszawa

Jutro, 26 października Centrum Konferencyjno-Targowe przy ul. Marsa 56c otworzy drzwi przed różnorodnym światem wina, oliwy i ich gośćmi. Po raz 4. profesjonaliści i miłośnicy wina spotkają się w stolicy podczas najważniejszego dla branży wydarzenia – Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival. Dlaczego trzeba tam być?

Targi to standardowo już obecność i tych znaczących, będących od kilku pokoleń na rynku, winnych rodzin i producentów rozpoczynających swą biznesową podróż. Bez wątpienia ta różnorodność jest zawsze dla uczestników Wine Expo Poland gwarancją bogactwa i nowości smaków. Dodatkowo sommelierzy, wspaniali przewodnicy po winnicach, stawiając na edukację na najwyższym poziomie, poprowadzą seminaria i degustacje. Dlatego już teraz warto zaplanować czas, by lepiej poznać wina chorwackie, czy te z Południowej Afryki.

Po raz pierwszy targi otworzy debata, podczas której specjaliści reprezentujący różne sektory branży winiarskiej będą rozmawiać na temat sytuacji polskiego rynku wina, jego problemach, szansach na rozwój dostrzeganych z perspektywy polskich producentów, importerów, czy konsumentów. Debata to także okazja, aby odpowiedzieć na pytanie, dlaczego Polacy chętniej uczą się o winie, kończąc nawet specjalistyczne studia.

W Łódzkim Laboratorium Autentykacji Win polscy naukowcy wykorzystują nowoczesne metody badawcze do tego, aby sprawdzić, czy wino nie jest zafałszowane. Podczas debaty dowiemy się, czy wino ma swoje linie papilarne i jakie korzyści z zaawansowanych badań laboratoryjnych mają polscy producenci i konsumenci.

Produkcja wina, tak samo jak każdy inny proces produkcyjny, to także wpływ na środowisko. Z jednej strony: uprawy z konsekwencjami stosowania specyficznych technik i technologii, produkcja odpadów i wpływ na ekosystemy. Z drugiej – niezwykle ciekawa kultura produkowania i spożywania wina, szansa na slow life i zmianę postaw konsumentów. Jak branża winiarska może wesprzeć i praktykować circular economy i ochronę bioróżnorodności? I czy wykorzysta szansę, by być kołem zamachowym eko-trendów? Odpowiedzi na te pytania padną podczas debaty.

Będzie ona doskonałym początkiem do rozpoczęcia relacji biznesowych wśród profesjonalistów. Przyjazna atmosfera targów do tej pory pozwoliła już wielu przedsiębiorcom znaleźć wspólną płaszczyznę do współpracy.

Targom tradycyjnie towarzyszy także Wine Expo Poland AWARDS, czyli międzynarodowy konkurs dla producentów i dystrybutorów chcących zaprezentować wina zarówno dostępne już w Polsce, jak i te jeszcze nieznane. To co wyróżnia konkurs na tle pozostałych, to zaangażowanie i ocena dwóch grup jurorów – profesjonalnej i amatorskiej. Werdykt oficjalnie zostanie ogłoszony podczas uroczystej gali 26 października.

Warsaw Oil Festival to istotna część spotkań targowych i prezentacja wyjątkowych produktów branży olejarskiej z różnych zakątków świata. Będzie je można bliżej poznać, degustować, nauczyć się stosować w codziennym zdrowym życiu.

Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival to propozycja na wyjątkowe spędzenie październikowego weekendu. Aktualna wiedza, nowa baza zawodowych kontaktów, ale przede wszystkim przyjemność degustacji, rozmów ze specjalistami uczynią ten czas  atrakcyjnym i niezapomnianym.

Targi odbywają się w godzinach 11-19.00. Jednodniowa opłata w wysokości 35 zł/os. obejmuje nie tylko bilet wstępu, ale także darmową nielimitowaną degustację prezentowanych win. Na wydarzenia towarzyszące targom obowiązuje rejestracja poprzez www.wineexpopoland.pl/.

Poradnik Handlowca jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Na to i inne ważne dla polskiego rynku wina pytania postarają się odpowiedzieć eksperci podczas debaty otwierającej IV edycję targów Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival. Jak się ma branża winiarska w Polsce, ile jest wina w winie, jak prezentuje się aktualna europejska czołówka, jakie wyzwania przed branżą stawiają polscy konsumenci i co warto zrobić, by ten rynek wciąż prężnie się rozwijał? – na te oraz wiele innych pytań postarają się odpowiedzieć eksperci podczas targów.

Temperatury podczas tegorocznego lata, globalne ocieplenie pozwalają formułować śmiałe wizje, że nasz kraj w produkcji wina może zostać nową Toskanią. Polska będzie winnym eldorado. Eksperci twierdzą, że może się to wydarzyć już za 30 lat.

X

Przeczytaj również