Zielony Tydzień w Berlinie

Aktualności

Zielony Tydzień w Berlinie

W Berlinie otwarte zostały jedne z największych światowych targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze „Zielony Tydzień”. Wydarzenie organizowane jest od 1926 r., w tym roku odbywa się po raz 85.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji Zielonego Tygodnia jest hasło „Zasadź swój sukces”. Krajem partnerskim tym razem została Chorwacja. Kraj ten prezentuje swoją ofertę rolno-spożywczą oraz swoje kulinarne atrakcje pod hasłem „Kultura rolnictwa”.

W tym roku na targach prezentuje się ponad 1800 wystawców z całego świata. W programie przewidzianych zostało ok. 300 imprez specjalistycznych, do których zaliczyć można konferencje, sympozja, seminaria i fora dyskusyjne. Podczas tych wydarzeń przedstawiciele przemysłu spożywczego, sprzedaży hurtowej i detalicznej oraz gastronomii, importerzy produktów rolnych, specjaliści ze wszystkich dziedzin rolnictwa, leśnictwa i przemysłu rybnego oraz ogrodnictwa, eksperci z polityki i administracji będą dyskutować na temat problemów dotyczących rolnictwa.

W uroczystości otwarcia targów uczestniczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, który podkreślił, że Polska jest znaczącym w świecie i w Europie producentem żywności. Dlatego nasza obecność na tych targach jest bardzo ważna.

– Polska żywność, to żywność wspaniała. Chcemy, żeby poznali ją konsumenci z różnych krajów, a te targi stwarzają ku temu dobrą okazję. Oferta skierowana do konsumentów z krajów unijnych jest również potrzebna, ponieważ to właśnie tam trafia ponad 82% eksportowanej przez nas żywności – podkreślił minister Ardanowski.

Republika Federalna Niemiec jest najważniejszym partnerem handlowym Polski oraz liderem wśród krajów UE, do których Polska eksportuje i z których importuje produkty rolno-spożywcze. Eksport w okresie 10 miesięcy ub. r. wyniósł ok. 6215 mln euro, co oznacza wzrost o 4,7%  w stosunku do 2018 r. Spośród produktów żywnościowych na rynek niemiecki sprzedajemy najwięcej: ryb przetworzonych, produktów z mięsa drobiowego, pieczywa, ciast, czekolady i innych wyrobów zawierających kakao, przetworów mlecznych, soków owocowych, ziarna kukurydzy oraz owoców i orzechów.

Źródło i foto: MRiRW