Branża spożywcza prześwietla zwolnienia lekarskie

Aktualności

Branża spożywcza prześwietla zwolnienia lekarskie

Kolejne przedsiębiorstwa z branży spożywczej decydują się na usprawnienie systemu zarządzania absencją chorobową. Dzięki zaawansowanym narzędziom z zakresu doradztwa oraz sposobów prowadzenia polityki kadrowej, można obniżyć wskaźnik absencji chorobowej w przedsiębiorstwach od kilku do nawet 70%.

Jak wynika z zebranych przez firmę Conperio danych, problem wykorzystywania nieuczciwych zwolnień lekarskich jest szczególnie widoczny w dużych zakładach produkcyjnych prowadzących zmianowy system pracy i cechujących się zhierarchizowaną strukturą zatrudnienia. To może tłumaczyć wzrastające zainteresowanie firm z branży spożywczej monitorowaniem absencji chorobowej.

Jak wskazują dane, wartość współczynnika absencji chorobowej w firmach z branży spożywczej wynosi 6,79%  (za I półrocze 2018 r.). Zaś średnia długość trwania zwolnień chorobowych w tej branży w I półroczu 2018 r. jest bardzo zróżnicowana i waha się od 8,5 do 16,6 dnia na pracownika.