Co z tą salmonellą?

Aktualności

Co z tą salmonellą?

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu niektórych partii bazylii suszonej, która była sprzedawana w sklepach jednej z sieci dyskontów. W produkcie wykryto obecność salmonelli.

„W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii salmonella. Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia” czytamy na stronach GIS.

W związku z tym wydana została decyzja administracyjna organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej nakazująca wycofanie ww. partii z obrotu handlowego.

Kilka miesięcy temu podobne ostrzeżenie wydano dla gorczycy białej, produkowanej przez jedną z firm z południowej Polski. Wówczas w 4 z 5 badanych próbek produktu wykryto obecność Salmonella Typhimurium. Wówczas produkt również wycofano z obrotu.

Źródło i foto: GIS