PIM podsumowała „Cykl konferencji: fakty i mity o mleku”

Aktualności

PIM podsumowała „Cykl konferencji: fakty i mity o mleku”

Polska Izba Mleka podczas konferencji w restauracji Kawelin w Białymstoku podsumowała kolejną edycję projektu „Cykl konferencji: fakty i mity o mleku”. Jego celem jest uświadamianie, jak ważnym składnikiem diety są produkty nabiałowe.

Program sfinansowany jest z Funduszu Promocji Mleka. W tym roku udział w konferencjach wzięło ponad pół tysiąca osób.

Uświadamianie, jak ważne w diecie jest mleko i produkty mleczne, jest głównym celem projektu. Ekspertem projektu została dr Irena Białokoz – Kalinowska.

O diecie wspomagającej odporność należy pomyśleć zwłaszcza teraz, w okresie zimowym. Należy włączyć więc do swojego jadłospisu produkty mleczne wspomagające florę bakteryjną. W przewodzie pokarmowym znajduje się większość komórek układu immunologicznego. Pożyteczne bakterie, zwane probiotykami, które znajdują się w produktach mlecznych, skutecznie pomagają zwalczać wirusy i bakterie, wzmacniając przy tym odporność.

Foto: Pixabay