Polskie Dni w Gruzji

Aktualności

Polskie Dni w Gruzji

20 listopada 2019

Polskie Dni to cykl wydarzeń od 28 listopada do 12 grudnia 2019 r. promujących Polskę na terenie Gruzji. Nadrzędnym celem wydarzenia jest promocja polskich produktów oraz przekonanie gruzińskich konsumentów o ich wysokiej jakości.

Partnerzy gruzińscy – sieci handlowe (FMCG), sieci apteczno-drogeryjne i magazyny budowlane – będą promować polskie produkty w swoich sklepach w Tbilisi, jak również na terenie całej Gruzji. Popularyzacja odbywać się będzie poprzez specjalnie przygotowane wydarzenia: degustacje i promocje polskich produktów, rozdawanie ulotek, quizy dot. wiedzy o Polsce z nagrodami, informacje w gazetkach, mediach społecznościowych itp. Jednak najważniejszym przekazem wydarzenia będzie dokładne oznaczenie na półkach sklepowych polskich produktów poprzez specjalnie zaprojektowane materiały promocyjne z polską flagą oraz logiem Polskich Dni.

Dla polskich producentów, których produkty nie znalazły się jeszcze na gruzińskich półkach, Polska Agencja Inwestycji i Handlu przygotowała specjalne wydarzenie, którego głównym celem jest zaproszenie największych gruzińskich importerów, dystrybutorów oraz przedstawicieli sieci handlowych w jednym miejscu w celu przedstawienia polskich produktów oraz tego “JAK SMAKUJE POLSKA”. Spotkanie to odbędzie się 28 listopada br. w siedzibie Ambasady RP w Tbilisi. Podczas wydarzenia polscy producenci będą mieli okazję do zaprezentowania swoich produktów na specjalnie przygotowanych stoiskach oraz nawiązania bezpośrednich kontaktów biznesowych z potencjalnymi partnerami gruzińskimi.

Przy tej okazji zaprezentowane zostaną główne założenia akcji promocyjnej “Polskie Dni”, a także zostaną przedstawieni partnerzy wydarzenia oraz główne sektory współpracy polsko-gruzińskiej. Ponadto zorganizowane zostanie kulinarne show połączone z degustacją wina. Świat polskich kulinariów przybliżą uczestnikom Manana i Jakub Łuczakowie, polsko-gruzińskie małżeństwo prowadzące winiarnię i restaurację w Kakheti. W swojej kuchni przygotują potrawy dla gości, czerpiąc inspirację z kuchni staropolskiej, opartej na lokalnie dostępnych produktach. Podczas spotkania inauguracyjnego “Polskich Dni” przygotują polskie potrawy z zastosowaniem polskich produktów, uzupełnionych o lokalne składniki.

Źródło: PAIH