Happy z HELIO, czyli menu na dobry humor

Kampanie

Happy z HELIO, czyli menu na dobry humor

11 października 2018

Przepis na szczęście? Garść orzechów laskowych i włoskich, kilka pistacji prażonych i migdałów oraz kubek gorącej zielonej herbaty. Kiedy aura za oknem sprzyja jesiennej melancholii, warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po chrupiące i zdrowe orzechy. Jak twierdzi Instytut Żywności i Żywienia, już 30 g mieszanki orzechów niesolonych wystarczy, by szybko przywrócić uśmiech na twarzy… zwłaszcza w jesienno- zimowe wieczory.

Zdaniem specjalistów ds. żywienia współpracujących z firmą HELIO, orzechy są jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia- głównie ze względu na zawartość cennego białka (10- 25 g/100 g), witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. W orzechach znajdziemy m.in. składniki usprawniające pracę układu nerwowego i mózgu- tiaminę i niacynę (wit. z grupy B), minerały – miedź, potas, fosfor, żelazo oraz magnez i tryptofan, które wspomagają wydzielanie hormonu szczęścia, tzw. serotoniny. Jeśli nie będzie się dostarczać organizmowi cennych składników – zwiększy się podatność na osłabienie i pogorszenie nastroju. Dlatego warto uzupełnić menu w wartościowe orzechy HELIO, które doskonale zadbają o zdrowie i przywrócą uśmiech na twarzy.

Zdaniem dr Beaty Sińskiej z Zakładu Żywienia Człowieka, orzechy włoskie ze względu na stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (4:1) oraz wysoką zawartość- ok. 70% kwasów wielonienasyconych mają duże zastosowanie w profilaktyce i dietach leczniczych . Orzechy włoskie zawierają dużo serotoniny, a także składniki łagodzące napięcie nerwowe, m.in.  tiaminę i witaminę B6 oraz magnez, który zmniejsza uczucie zmęczenia, łagodzi objawy stresu i pozytywnie wpływa na nastrój.

Nie bez powodu są zielone- pistacje pomagają ukoić nerwy i zmniejszają uczucie zmęczenia oraz znużenia… zwłaszcza w sytuacjach stresowych. Zawierają ważny dla układu nerwowego magnez, potas oraz witaminy B1 i B6. Są także cennym źródłem wit. E, miedzi i cynku – składników, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Pistacje HELIO Natura nie zawierają natomiast w swoim składzie soli, dzięki czemu mają niską zawartość sodu – co sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Zawierają magnez, ale też inne składniki pozytywnie działające na organizm – potas, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi czy żelazo wspomagające działanie układu odpornościowego. Ponadto, orzechy laskowe, podobnie jak włoskie, są źródłem tiaminy i niacyny, a także witaminy E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Prażone orzechy HELIO Natura nie zawierają natomiast tłuszczu i soli, dzięki czemu stanowią wartościowy – naturalnie zdrowy składnik codziennej diety.

Garść migdałów dostarcza 14 g tłuszczu, 6 g białka i 3,5 g błonnika pokarmowego . Są także doskonałym źródłem magnezu, który w połączeniu z ryboflawiną i niacyną (wit. B2 i B3) zapewnią nam skuteczną ochronę przed stresem. 100 g migdałów zawiera 270 mg magnezu, czyli 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Ponadto, migdały mają najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy E, a także dostarczają żelazo, miedź i tiaminę – składniki, które mają pozytywny wpływ na metabolizm energetyczny.

Nie dajmy się jesiennej chandrze – postawmy na zdrowe orzechy i bądźmy… happy z HELIO. Według Instytutu Żywności i Żywienia, już w 100 g orzechach znajduje się 275 mg tryptofanu, a w samych migdałach – 310 mg , dlatego włączenie do codziennego menu mieszanki różnych orzechów, najlepiej niesolonych – pistacji, laskowych, a także orzechów włoskich i migdałów z gamy bakalii HELIO poprawi nastrój, zapewni lepsze samopoczucie i zdrowie.