Jesteś tutaj

Imieniny Sera Džiugas

Dnia 3 maja br. w Telsze na Litwie odbyły się 17. imieniny Sera Džiugas, w czasie których przeprowadzana była degustacja wszystkich gatunków sera. Dni Džiugasa obchodzone są co roku, w każdy pierwszy piątek maja. Wtedy rozpoczyna się sezon na produkcję sera Džiugas, produkowanego jedynie z mleka od krów wypasanych na letnich łąkach.

Zgromadzeni goście wzięli udział w ocenie długodojrzewających serów Džiugas produkowanych przez przedsiębiorstwo Žemaitijos pienas, które jest wiodącym producentem nabiału na Litwie. W składzie komisji oceniającej, oprócz przedstawiciela redakcji Poradnika Handlowca znaleźli się także goście z siedmiu państw. Mieli oni okazję poznać szczegóły procesu technologicznego sera Džiugas , który za wyjątkowy smak, jakość i oryginalne opakowanie otrzymał 54 nagrody międzynarodowe.

Firma Žemaitijos pienas w swojej ofercie posiada sery Džiugas o różnych okresach dojrzewania: 12, 18, 24 ,36 ,60 , 100 i 120 miesięcy. Przez gości najlepiej oceniony został ser dojrzewający 120 miesięcy – to limitowana linia, której kontyngent produkcyjny wynosi jednie 55 kręgów.

Galeria: 
Kategoria: 

Podobne artykuły

Data wydarzenia: 
2014-01-09

Do końca lutego br. potrwa kampania telewizyjna serów twarogowych Hochland – plastrów i krążków. Kampania będzie realizowana w największych stacjach telewizyjnych oraz w stacjach tematycznych, podczas godzin największej oglądalności. Przygotowano także wsparcie w punktach sprzedaży.

MSM Mońki nie od dziś podkreśla rolę natury w procesie tworzenia aromatycznych i wyjątkowych serów. Nowa kampania wizerunkowa Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej kieruje uwagę odbiorców także ku regionalnym źródłom smaku obecnych w ofercie produktów. Kluczem do ich sukcesu jest „Tradycja smaku z doliny Biebrzy”, która pozwala czerpać zarówno ze znanych od lat receptur, jak i z dobrodziejstw najczystszej polskiej przyrody.

X