Ostatkowe „must have” w wydaniu Delecty

Kampanie

Ostatkowe „must have” w wydaniu Delecty

25 lutego 2019

Choć niektórzy wspominają jeszcze imprezę sylwestrową, czas pomyśleć o kończącym się karnawale, a właściwie zbliżających się dniach – czyli tzw. ostatkach. Dla wielu to ostatni moment na huczną zabawę przed długim okresem wstrzemięźliwości. Impreza w klubie? Domówka? A może zaspokojenie na zapas apetytu na „coś słodkiego”? Ile osób, tyle pomysłów na celebrowanie tych kilku dni. Jedno jest pewne: bez pyszności się nie obędzie.

Planując imprezowe menu ostatkowych słodkości, warto pomyśleć o czymś co będzie nie tylko wybornie smakować, ale też sprawdzi się jako szybki w przygotowaniu poczęstunek dla gości– przecież nie chcemy spędzić całego wieczoru w kuchni! W tej roli idealny będzie deser, który prędkość ma już w nazwie. Co to takiego?   Ekler! Słowo „éclair” pochodzi bowiem z języka francuskiego i oznacza „błyskawicę”, co ma odnosić się nie tylko do błyskawicznej konsumpcji tych ciastek, ale z pomocą marki Delecta, również produkcji.

Ekler przeżywa obecnie swój renesans. W kawiarniach i cukierniach można spotkać go w nowej, bogatszej odsłonie. Nie tylko w wersji standardowej z kremem i polewą czekoladową, ale też z różnymi dodatkami – orzechami, kolorowymi ozdobami, a nawet jadalnymi kwiatami. Marka Delecta inspiruje przepisami na wykorzystanie eklerów przy tworzeniu karnawałowych przekąsek.

Eklery serca

Ciasto: 1 opakowanie Eklerów Delecta, 3 jaja, 125 ml wody (1/2 szklanki), 75 ml oleju

Krem: 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Polewa: 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta, 1 płaska łyżeczka żelatyny spożywczej Delecta, 30 ml wody

Na początku nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery przez rękaw cukierniczy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadajemy im kształt serc. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu. Torebkę z polewą trzymamy w gorącej wodzie przez 5-10 minut. Rozpuszczamy żelatynę w 30 ml wody, a następnie mieszamy ją z polewą czekoladową za pomocą małej rózgi. Nakładamy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części. Oblewamy ciastka polewą, ale od spodniej strony. Będzie łatwiej nadać jej kształt serca.

Eklery z kremem kawowym i masą krówkową

Ciasto: 1 opakowanie Eklerów Delecta, 3 jaja, 125 ml wody (1/2 szklanki), 75 ml oleju

Krem: 1 opakowanie kremu tortowego smak śmietankowy Delecta, 200 ml schłodzonego mleka, 150 ml schłodzonej kawy (americano lub espresso)

Dekoracja: 1 opakowanie masy krówkowej Bakalland

Przed podjęciem pracy, nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Krem tortowy miksujemy z mlekiem i kawą na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Wystudzone eklery przekładamy kremem. Masę krówkową Bakalland podgrzewamy na małym ogniu, żeby lekko się rozpuściła. Rozsmarowujemy ją na wierzchu eklerów. Schładzamy eklery w lodówce przez ok. 3 godziny.