Sycące soki warzywne i owocowe

Kampanie

Sycące soki warzywne i owocowe

08 września 2014

Z najnowszych badań wynika, że większość Polaków lubi nawet kilka razy dziennie przekąsić coś pomiędzy posiłkami. Fortuna podpowiada, jak urozmaicić codzienne posiłki, by jednocześnie nie mieć z tego powodu wyrzutów sumienia.

Zdaniem dietetyków, w przeciętnej diecie za mało miejsca poświęcamy zwykle owocom i warzywom, które mogą być nie tylko urozmaiceniem codziennego menu, ale także doskonałą metodą na uzupełnienie witamin i minerałów.

Co jednak zrobić, gdy zajęcia w szkole lub praca za biurkiem nie pozwala nam na to, by swobodnie sięgnąć po coś zielonego? W roli pełnowartościowej przekąski, która zapewni niezbędną dawkę energii sprawdzą się przecierowe soki. Poręczną butelkę można przecież zabrać w każde miejsce i z łatwością schować do torebki, dzięki czemu porcję witamin i składników mineralnych będziemy mieć zawsze pod ręką.

Soki wielowarzywne – dobre o każdej porze dnia

Dzięki niskiej zawartości cukru soki wielowarzywne są idealne przy komponowaniu dowolnej diety. Tym bardziej, jeśli do wyboru mamy kilka wariantów – Fortuna WW+ to kompozycja soków i przecierów aż z ośmiu warzyw.

Najważniejszym z nich jest oczywiście pomidor, a w zależności od wariantu smakowego dodatkowo są to: seler, marchew, pietruszka, brokuły, cebula, por, papryka czerwona i zielona, dynia, buraki czerwone, rabarbar, czosnek. Poza warzywami dostajemy jeszcze naturalne dodatki roślinne.

W zależności od wariantu może to być żeń-szeń (poprawia wydolność fizyczną i umysłową); imbir (korzystnie wpływa na regulację pracy układu pokarmowego) oraz chili (wspomaga proces przemiany materii). Czwarta propozycja WW+ to wariant bez soli, który korzystnie działa na serce i może stać się elementem wielu diet.

Klasyką bez dodatków jest sok pomidorowy 100%, który w tym roku zdobył najwyższe uznanie Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości w Brukseli – nagrodę za Znakomity Smak.

Z pomidorami nieodłącznie kojarzy się również likopen – związek, który chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, dba o nasze serce, kości i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Przyswajalność likopenu z pomidorów zwiększa się w wyniku ich przetwarzania. Sok warzywny jest więc jeszcze lepszym jego źródłem niż porcja surowych warzyw.

A na deser: przekąskowa karotka

Każdy z pewnością poczuł kiedyś ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Dzieje się tak szczególnie kilka godzin po obitym posiłku, gdy zapasy energii zaczynają spadać – tracimy koncentrację, czujemy się lekko głodni, a nawet źli. Receptą na taki stan może być karotka od Fortuny.

Sok z marchewki, jabłka, banana i winogron, z zawartością witamin C i E, nie zawiera cukru – ta pyszna przekąska dodatkowo służy figurze. Dzięki temu zamiast wielu grzeszków między posiłkami w zasięgu ręki będziemy mieć sycące soki od Fortuny, które stanowią 1/5 dziennej porcji warzyw i owoców. Bo mniej znaczy więcej.