Wszystko, co powinieneś wiedzieć o papryce

Kampanie

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o papryce

27 sierpnia 2018

Słodka, ostra i chili – papryka to niezastąpiona przyprawa, której kulinarne zastosowania są cenione na różnych szerokościach geograficznych. Skąd wzięła się w Europie? Jak ją stosować? Na te pytanie odpowiada marka Galeo, oferująca przyprawy wysokiej jakości w atrakcyjnej cenie.

Europejczycy zawdzięczają paprykę Krzysztofowi Kolumbowi, który sprowadził ją do Hiszpanii. Jednak w Ameryce Środkowej i Południowej była znana co najmniej kilka tysięcy lat wcześniej. Co ciekawe, papryczka chili wykorzystywana była nie tylko kulinarnie, lecz także w działaniach wojennych – dym ze spalonych strąków miał odstraszać przeciwnika.

W Europie papryka pierwotnie utożsamiana była z pieprzem i do tej pory w języku angielskim słowo „pepper” oznacza obie przyprawy. Na Starym Kontynencie początkowo traktowaną ją jak roślinę ozdobną. Pikantne papryczki wykorzystywali głównie ludzie ubożsi, z czasem utorowały sobie jednak drogę na stoły arystokracji, a dla Węgrów stała się jednym z najważniejszych produktów kulinarnych. Obecnie w Polsce najpopularniejsza jest słodka papryka – wykorzystywana zarówno jako warzywo jak i przyprawa, jednak chętnie sięgamy po jej pikantne odmiany. Ich ostrość, czyli zawartość kapsaicyny, mierzy się na skali Scoville’a, na której zero oznacza paprykę słodką, a koniec wyznacza właśnie czysta kapsaicyna. Jeśli dodamy do dania zbyt dużo chili, możemy nieco złagodzić jego smak dodając cukier, przetwory mleczne albo mleko kokosowe.

Papryka słodka Galeo ma delikatny smak i owocowy zapach, natomiast papryka ostra Galeo nie tylko pięknie pachnie, lecz także nadaje potrawom pikantności. Obie są doskonałe do dań z mięsa, ryb, jajek i ryżu a także zup, sałatek i serów. Dodatkowo nadają im pięknej barwy.

Chili Galeo, inaczej zwane pieprzem kajeńskim lub cayenne, to sproszkowane wysuszone papryczki chili. Jest bardzo pikantne i aromatyczne. Zaostrza smak potraw z mięsa i ryb, ciemnych sosów i zup. Idealnie pasuje do dań z fasoli, kukurydzy, cebuli i kalafiora. Jego szczypta pokreśli smak… kawy czy czekolady.