Zielona siła chlorelli w walce ze smogiem

Nowości

Zielona siła chlorelli w walce ze smogiem

Smog – według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczenia powietrza zabijają, co roku 6, 5 mln ludzi na całym świecie. Jak szacuje Europejska Agencja Środowiska w Polsce jest to, blisko 50 tys. osób rocznie. Czy można temu zapobiec i jak radzić sobie z problemem smogu? Istnieje zielona siła, która może wspomóc w tej walce.

Nasz kraj zajmuje wysoką pozycję na liście najbardziej zanieczyszczonych w Europie. Dotyczy to zwłaszcza unoszących się w powietrzu drobnych pyłów, które zawierają m.in. związki siarki i azotu, metale ciężkie oraz amoniak. Pył może przenikać do krwioobiegu, co niekorzystnie wpływa na przebieg licznych chorób serca i zwiększa ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, w szczególności raka płuc.

Niestety, zanieczyszczone powietrze nie jest jedyną drogą, przez którą metale ciężkie mogą przedostać się do naszego organizmu. Smog osiada również na glebie i pochodzącej z niej żywności. Do warzyw najsilniej kumulujących metale ciężkie należą marchew, sałata, kapusta, seler i pietruszka. Czy istnieje rozwiązanie problemu usuwania metali ciężkich z naszego jedzenia?

Pomoc przychodzi pod postacią małej, słodkowodnej algi – chlorelli. Ta od Purella Food pochodzi

z najczystszych, wyselekcjonowanych źródeł z Korei Południowej. Właściwości detoksykacyjne chlorelli związane są z obecnością sporopoleniny oraz fitochelatyn. Wiążą one m.in. metale ciężkie a następnie wydalają je z organizmu. Chlorellę mogą stosować kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze. Dostępna jest pod postacią tabletek i proszku oraz występuje w produktach, Purella Food z linii Enjoy Pure Life jak smoothies, batony czy inne przekąski powstałe w technologii RAW.

Idealnym rozwiązaniem w okresie jesienno – zimowym, czyli największego stężenia smogu będzie też codzienne wypijanie zielonego koktajlu z chlorellą. Dlaczego? Zawarte w błonie komórkowej chlorelli polisacharydy, mają właściwości immunostymulujące. Składniki koktajlu powodują detoksykację metali ciężkich, pobudzają w sposób pośredni, komórki żerne, do fagocytozy wszelkich patogenów. Dostarczają przyswajalne źródło żelaza. Działają odkażająco i immunostymulująco na organizm.  Zachęcamy do wypróbowania przepisu na specjalny, antysmogowy koktajl, który przygotował dla nas Koktajl immunostymulujący

Składniki: 1 litr dowolnego niesłodzonego „mleka” roślinnego, 1 średni pęczek natki pietruszki, 1 średni pęczek kolendry, 3-4 cm korzeń imbiru, 2 łyżeczki chlorelli, 1 jabłko, sok i skórka z 1 dużej cytryny, dowolny syrop do posłodzenia (opcjonalnie).

Wykonanie: obie natki posiekać wraz z łodyżkami. Jabłko i imbir drobno pokroić,  wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować, przelać do butelki i przechowywać w lodówce przez 12 godzin.