Jesteś tutaj

Polskie produkty w daniach inspirowanych Italią

Masz dość listopadowej aury? Wybierz się w kulinarną podróż! Z polskich składników można przyrządzić dania inspirowane kuchnią włoską, jak makaron pappradelle.

Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” – producenci żywności, których wyroby zostały zweryfikowane przez grono specjalistów z branży spożywczej. Ocena produktów ma miejsce podczas audytów organizowanych co kwartał. Loża Ekspertów przyznaje wówczas artykułom żywnościowym noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła jakości potrzeba minimum 7,5 pkt. Wyroby z maksymalną liczbą punktów (samymi „10”) otrzymują także tytuł TOP PRODUKT. Mianem tym uhonorowano m.in. Ser topiony Camembert firmy SERTOP.

Pappardelle z camembertem i kurkami

Składniki (na 2 porcje): 100 g Sera topionego Camembert firmy SERTOP Sp. z o.o., 2 szklanki makaronu pappardelle, 200 g świeżych kurek, 1 duża cebula, około 100 ml wody lub bulionu, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki masła

Do dekoracji: natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut, a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po około 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu, aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką.

Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Tyski producent serków topionych został uhonorowany Certyfikatem Jakości Biznesu „Przedsiębiorstwo Fair Play 2017”. Kapituła Programu przyznając nagrodę, doceniła w ten sposób etyczną działalność przedsiębiorstwa, w tym rzetelne postępowanie we wzajemnych relacjach z dostawcami, klientami i konsumentami.

Data wydarzenia: 
2014-01-08

Pod koniec grudnia 2013 roku wystartowała sprzedaż makaronów Malma w nowej odsłonie. Już wkrótce pojawią się one na półkach sklepowych. Zmianie uległy opakowania, a w ofercie pojawiły się topowe kształty. Do ich produkcji wykorzystuje się jedną z najlepszych pszenic na świecie - 100% Amber Durum. Makarony Malma idealnie nadają się do typowych włoskich dań. Kierowane są do konsumentów, dla których gotowanie jest wielką przyjemnością, dlatego często eksperymentują i szukają ciekawych inspiracji na dania oraz poszukują oryginalnych składników z najwyższej półki.  

X

Przeczytaj również