Jesteś tutaj

Świąteczne inspiracje od Galeo

Co podać w Wigilię? Coś tradycyjnego czy nowoczesnego? Galeo podpowiada połączenie obu nurtów w trzech przepisach opracowanych przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki. Na przystawkę proponujemy obowiązkowe śledzie,  ale podane na sałatce z pieczonych buraków i jarmużu. Jako danie główne – „suflet”  z rybą. Ta propozycja może przypaść do gustu nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Na deser doskonale sprawdzi się klasyczna kutia.

Śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem  

Składniki: 5 średnich czerwonych buraków, 6 liści jarmużu, 1 czerwona cebula, 6-8 filetów z surowych śledzi, 2-3 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki miodu, olej do smażenia, sól do smaku chili Galeo, koperek Galeo, majeranek Galeo, pieprz Galeo, sól.

 Przygotowanie: 1) Buraki owinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 stopni. 2) Jarmuż porwać i zblanszować w osolonej wodzie, następnie odcedzić. 3) Do jarmużu dodać pokrojone w cząstki, pieczone buraki oraz cebulę pociętą w grube piórka cebulę i wymieszać. 4) Filety ze śledzi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, oprószyć mąką i usmażyć. 5) Smażone śledzie podawać na sałatce z buraków i jarmużu. Przed podaniem polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem. 

Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków   Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 26 zł.

 Rybny „suflet”

Składniki: 800 g ziemniaków, 400 g świeżego szpinaku, 1 cebula, 100 g masła, 150 ml mleka, 500 g filetu z łososia/sandacza/pstrąga tęczowego, 6-10 jajek, czosnek Galeo, natka pietruszki Galeo, koperek Galeo, pieprz Galeo, sól.

Przygotowanie: 1) Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać masło oraz mleko i ubijać do uzyskania puszystego purée. Doprawić solą i pieprzem.  2) Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać usmażoną na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić .czosnkiem, pieprzem i solą.  3) W żaroodpornych kokilkach ułożyć szpinak, na nim kawałki ryb oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki i przykryć purée ziemniaczanym, wymieszanym z ubitym białkiem. 4) Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 185 stopni. 5) Podawać z cytryną.

Czas przygotowania: 60 min. Danie dla 6 osób, koszt: w zależności od wybranej ryby. 

Kutia

Składniki: 500 g pszenicy, 300 g maku, 100 g włoskich orzechów, 100 g obranych migdałów , 100 g rodzynek, 100 ml miodu, 2 łyżki suszonych skórek z pomarańczy, cynamon Galeo, cukier wanilinowy Galeo.

Przygotowanie: 1) Namoczoną pszenicę gotować przez ok. 2 godz. 2) Mak wypłukać i gotować ok. 30 min., następnie zmielić przez maszynkę 2-3 razy. 3) Mak wymieszać z ugotowana pszenicą, dodać miód, posiekane orzechy i migdały, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić cynamonem i cukrem wanilinowym.

Czas przygotowania: 150 min. Danie dla 10-12 osób, koszt: ok. 27 zł.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Indyk to smaczne i lekkostrawne mięso. Jego smak podkreśli przyprawa do indyka po staropolsku Galeo. 

Polacy pokochali grillowanie. Wystarczy, że zrobi się nieco cieplej, abyśmy nabrali chęci na aromatyczne mięso, warzywa lub grzanki przypieczone na ruszcie, które najlepiej smakują z sałatkami i pysznymi sosami. Dania na grilla przyrządza się łatwo i szybko, zwłaszcza jeśli sięgniemy po gotowe kompozycje przyprawowe. Znajdziemy je w odświeżonej ofercie marki Galeo, która na wiosenne i letnie biesiadowanie poleca grill klasyczny, grill ognisty, przyprawę do szaszłyków oraz sosu tzatziki.

X