Bank Żywności

Dzisiaj, 18 lutego upływa czas na podpisanie umów z organizacjami charytatywnymi w ramach obowiązującej już Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.

W ramach zbiórki dla Federacji Banków Żywności w 108 sklepach sieci handlowej Netto udało się w 2019 r. zebrać blisko 20 ton jedzenia.

Święta to czas, kiedy jesteśmy bardziej skłonni do pomocy drugiemu człowiekowi. Banki Żywności pomagają jednak codziennie, przez cały rok i zapraszają do wsparcia swojej akcji „Stoliczku, nakryj się” i przekazania darowizny na rzecz ratowania żywności.

Już w najbliższy weekend, 29-30 listopada 2019 r. na terenie kilkudziesięciu tysięcy sklepów w Polsce, wolontariusze w pomarańczowych koszulkach będą zachęcać do podzielenia się swoimi zakupami z najbiedniejszymi. To wszystko w ramach 23. Świątecznej Zbiórki Żywności organizowanej przez Banki Żywności. Wydarzenie poprzedzi uroczysta Gala Banków Żywności pod Patronatem Honorowym Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy oraz Małżonki Prezydenta Agaty Kornhauser-Dudy.

Aż 1/3 produkowanego jedzenia kończy swoje życie na śmietniku.  Jak temu zapobiec i czy Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności jest rozwiązaniem problemu? O tym – i nie tylko –  mówiły Banki Żywności w środę, 16 października, przy okazji jubileuszowych, bo 40. obchodów Światowego Dnia Żywności.

W minionym 2018 r. Banki Żywności, które ratują na masową skalę jedzenie przed zmarnowaniem i zapewniają pomoc żywnościową potrzebującym, pozyskały ponad 66 tys. ton dobrej jakości produktów spożywczych. Ponad 10 tys. ton stanowiła żywność odebrana ze sklepów, jej wartość wyniosła ponad 100 mln zł. Choć wyniki współpracy w tym konkretnym obszarze mają tendencję wzrostową to Banki Żywności podkreślają, że jest jeszcze dużo do zrobienia.

Federacja Polskich Banków Żywności od ponad 20 lat ratuje święta setek tysięcy osób w Polsce, organizując Świąteczną Zbiórkę Żywności. W tym roku Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się 30 listopada i 1 grudnia. Rok temu organizacja z pomocą ponad 55 tys. wolontariuszy i dzięki zaangażowaniu Polaków, zebrała 776 ton jedzenia, z których możliwe było przygotowanie ponad 1,5 mln świątecznych posiłków dla osób potrzebujących.

W Polsce marnuje się co roku ok. 9 milionów ton żywności, z czego ok. 5% przypada na placówki handlowe. Procentowo wydaje się to niedużym udziałem, jednak po przeliczeniu to aż 450 tysięcy ton produktów, które mogłyby zostać wykorzystane na rzecz potrzebujących. Jednym ze sposobów ograniczenia marnowania żywności jest przekazywanie jej do organizacji charytatywnych przed upływem daty przydatności do spożycia, jednak robi to tylko niewielka część sklepów. Instytucje zajmujące się redystrybucją żywności zbierają rocznie w sumie ok. 200-250 tysięcy ton żywności, co daje jeszcze duże pole do popisu.

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekaże kolejne 10 mln zł Bankom Żywności na lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności pozyskanej dla osób potrzebujących wsparcia. 8 października br. rozpocznie się przyjmowanie nowych wniosków w programie, z którego dotychczas skorzystało 14 Banków Żywności otrzymując w sumie ponad 4 mln zł dotacji.

Carrefour włączył się do akcji "Podziel się dobrym posiłkiem"

Do akcji „Podziel się Dobrym Posiłkiem” organizowanej przez Federację Polskich Banków Żywności oraz firmę Danone, dołączył Carrefour.

X