cukier

Sytuacja na krajowym, europejskim i światowym rynku cukru oraz przyszłość uprawy buraków cukrowych i produkcji cukru w Polsce to główne tematy, które były omawiane podczas konferencji pt. „Burak – Cukier – Perspektywy”.

Otwarto nowy terminal eksportowy cukru w Gdańsku, przy nabrzeżu Wiślanym. Terminal ten pozwala transportować cukier w najbardziej nowoczesny sposób, zgodnie ze standardami międzynarodowego transportu morskiego.

Główny Inspektor Sanitarny pracuje nad projektem podatku od cukru, którego szczegóły zostaną przedstawione po wyborach. Celem projektu jest przekonanie konsumentów do spożywania mniejszej ilości cukru, ponieważ w Polsce każdego roku przybywa chorych na cukrzycę i nadciśnienie.

Analitycy IERiGŻ oceniają, że w 2018 r. spożycie cukru w Polsce na osobę wzrosło o 6,5% rok do roku. Wynika to w dużej mierze z ceny – najniższej od 12 lat.

Produkcja cukru w Polsce o jedną trzecią przewyższa krajowy popyt. Wobec tego producenci zmuszeni są do eksportowania swoich wyrobów do innych krajów, głównie pozaunijnych. W 2018 r. największymi odbiorcami polskiego cukru były Izrael oraz Egipt.

Zanim krystalicznie biały i idealnie słodki cukier trafi do cukiernic czy wypieków, musi przebyć długą drogę. Jednak co ciekawe, jego produkcja odbywa się w buraku cukrowym już na polu. Następnie z buraków, które trafiają do cukrowni, cukier jest wydobywany metodą tradycyjną.

W dniu 30 października br. oddano do użytku zmodernizowaną cukrownię w Środzie Wlkp. należącą do firmy Pfeifer & Langen Polska. W uroczystości wzięli udział licznie zaproszeni goście, a uroczystego, symbolicznego przecięcia wstęgi wspólnie z Prezesem Zarządu dr. Romanem Kubiakiem dokonali przedstawiciele wojewódzkich i lokalnych władz.

W ostatniej dekadzie nastąpił dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie. W Polsce również widać rosnące zainteresowanie tym trendem rynkowym, zarówno gospodarstw rolnych, producentów, dystrybutorów, jak i konsumentów. Firmy korzystające z produktów rolno-spożywczych coraz większą uwagę przywiązują także do kraju, z którego pochodzą dary natury.

Ceny cukru na rynku okazują się najniższe w historii. Od początku roku spadły o jedną czwartą. Powodują one problemy u producentów buraków cukrowych, na co zwraca uwagę Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka.

Oryginalny słodki smak, uwielbiany na całym świecie, otrzymywany jest z cukru. Marka Diamant produkuje go wyłącznie z polskich buraków w lokalnych cukrowniach. W zgodzie z naturą powstaje tam najwyższej jakości krystaliczny cukier, który każdego dnia osładza życie milionom Polaków. Obecnie na opakowaniu pojawił się znaczek „Z POLSKICH BURAKÓW, W zgodzie ze środowiskiem” będący gwarancją pochodzenia i jakości produktu.

Strony

X

Przeczytaj również