handel rybami

Sieci handlowe coraz częściej decydują się na oferowanie filetowanych ryb, rezygnując całkowicie lub częściowo ze sprzedaży żywych karpi. Zmiany w detalu nie będą jednak skutkowały wzrostem cen, ze względu na wysoką podaż ryb na rynku.

W obecnej opinii Głównego Inspektoratu Weterynarii, wydanej 8 lat temu dozwolone jest transportowanie żywych ryb bez wody. Trwają jednak prace nad zmianą opinii – rozpoczęto już konsultację z producentami w tej sprawie.

Najnowszy Raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że ludzie na świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. Tak dużo, że tempo wzrostu światowej konsumpcji przewyższa już wskaźnik wzrostu liczby ludzi na świecie. W ciągu 50 lat konsumpcja ryb wzrosła dwukrotnie.

Polityka, którą chcemy realizować, to coraz większe przetwórstwo ryb w Polsce - powiedział w Brukseli minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi, karpia czy łososia. Problem w tym, jak kupić dobrą rybę? Kontrola Inspekcji Handlowej na zlecenie UOKiK wykryła, że w sklepach jest pełno nieprawidłowości od zbyt dużej warstwy glazury (lodu) w mrożonych rybach poprzez liczne zażółcenia, pozostawione płetwy, po produkty przeterminowane. Ponadto w wielu przypadkach klienci są wprowadzani w błąd lub nie dostają podstawowych informacji. 

X

Przeczytaj również