jaja

Firmy sektora jajecznego coraz bardziej interesują się  nienasyconym jeszcze rynkiem roślinnych alternatyw dla jaj. Globalni gracze przyglądają się trendom, podejmują wyzwania otwierając się na nowe rozwiązania  i inwestując w technologie przyszłości.

Szacuje się, że 30% polskiej produkcji jaj trafia za granicę, nie tylko na rynki europejskie, lecz także na bardziej egzotyczne, jak Bliski Wschód czy nawet Antarktyda. Zagrożeniem dla pozycji krajowych producentów jest jednak ostra konkurencja ze strony ukraińskich czy amerykańskich firm. Dodatkowo branża obawia się także tendencji do odstępowania sieci handlowych i konsumentów od jaj klatkowych. Udział tych z chowu alternatywnego będzie się zwiększał, chociaż na polskim rynku powinno to następować bardzo powoli.

Najnowsze statystyki celne potwierdziły doniesienia z rynku o dużym popycie eksportowym na jaja konsumpcyjne z Polski ze strony Arabii Saudyjskiej. Okazuje się, że polskie jaja kurze świeże w skorupkach trafiają do klientów z tego rejonu świata. W poprzednich latach krajowym firmom udawało się do tego państwa wysyłać jedynie produkty przetwórstwa jaj.

Światowa produkcja jaj w tym roku powinna osiągnąć 74 mln ton. Trzech największych producentów w tym roku to – podobnie jak w poprzednich latach – Chiny, Stany Zjednoczone oraz Indie. Produkcja mięsa drobiowego w kończącym się roku wyniesie globalnie 123 mln ton.

Skumulowany średni roczny wzrost rynku roślinnych zamienników jaj wyniesie w okresie od 2017 r. do 2023 r. ponad 5% – wynika z badań opublikowanych przez Infinium Global Research.

Spożycie jaj na krajowym rynku spada. Według danych GUS jest najniższe od 1980 r. Brak popytu na rodzimym rynku producenci jaj wynagradzają sobie wzrostem eksportu na rynki Europy zachodniej. Pomaga w tym ubiegłoroczna afera z fipronilem, wykrytym w wyrobach firm z Belgii, Holandii czy Francji.

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące wysokości produkcji zwierzęcej w 2017 r. W większości kategorii zanotowano wzrost w stosunku rocznym. W ubiegłym roku wyprodukowano m.in.: 13304,6 mln litrów mleka oraz 10998,2 mln sztuk jaj kurzych.

Do sklepów trafiły jaja skażone antybiotykiem lazalocyd. Inspekcja Weterynaryjna wydała decyzję o wycofaniu partii jaj liczącej 4,3 mln sztuk z obrotu. Jaja trafiły też do oferty popularnych sieci handlowych.

Produkcja drobiu w Polsce rośnie szybciej od możliwości eksportowych, co w kolejnych kwartałach może wywierać presję na spadek cen. Istnieją również ograniczone możliwości zagospodarowania nadwyżek produkcyjnych na krajowym rynku, który jest coraz bardziej nasycony. W efekcie prognozuje się, że cena drobiu w Polsce w 2018 r. będzie kształtować się w łagodnym trendzie spadkowym.

Jak rozpoznać jaja ekologiczne, ściółkowe czy te z wolnego wybiegu?  Odpowiedź na to pytanie przekazuje swoim klientom E.Leclerc w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej w sklepach. 

Strony

X