marnowanie żywności

Pieczywo, owoce, wędliny i warzywa to wg danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej wyrzucane przez Polaków produkty. Do marnowania jedzenia przyznaje się aż 42% społeczeństwa, a w śmieciach rocznie ląduje 9 mln ton żywności. W odpowiedzi na te zatrważające dane, Polska Izba Żywności Ekologicznej w lipcu br. rozpoczęła kampanię Eko jemy – nie marnujemy.

Jak pokazują dane Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor, trzy czwarte Polaków odczuwa straty w portfelu ze względu na nieprzemyślane zakupy. Listę zbędnych i nadmiernych wydatków otwiera żywność, na którą wskazuje 22% badanych, wyprzedzając w tej roli leki, odzież i wyposażenie mieszkania.

Tesco Polska wprowadza aplikację FoodCloud, która monitoruje i ułatwia zarządzanie procesem przekazywania nadwyżek żywności. Firma tym samym kontynuuje swoje działania mające na celu zmniejszanie skali marnowania żywności. Wcześniej, jako pierwsza sieć handlowa w Polsce i Europie Środkowej, Tesco udostępniło dane dotyczące marnowania żywności w swoich sklepach i dystrybucji.

Polska ma ogromny potencjał w produkcji rolnej, o czym świadczy fakt, że 13% naszego eksportu stanowią produkty rolno-spożywcze. Jednocześnie nasz kraj znajduje się w czołówce państw Unii Europejskiej, które marnują żywność w największym stopniu.

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekaże kolejne 10 mln zł Bankom Żywności na lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności pozyskanej dla osób potrzebujących wsparcia. 8 października br. rozpocznie się przyjmowanie nowych wniosków w programie, z którego dotychczas skorzystało 14 Banków Żywności otrzymując w sumie ponad 4 mln zł dotacji.

Temat marnowania żywności jest w ostatnim czasie szeroko omawiany publicznie i w mediach. Dlaczego nagle ta problematyka stała się taka ważna i pilna? Czyżby ludzi ruszyły wyrzuty sumienia, że wciąż problem głodu na Ziemi nie został rozwiązany? Czy może zdali sobie sprawę, że jako społeczeństwo nie stać ich na wyrzucanie takich ilości jedzenia?

Trzy zwycięskie zespoły podzielą się grantami na realizację najlepszych projektów w konkursie „Tesco Poland Food Waste Reduction Challenge”. Nagrody w wysokości po 5 tys. zł trafią do zespołów Uniwersytetu SWPS oraz Politechniki Warszawskiej, który przygotował dwa projekty.

Ponad 30 proc. Polaków wyrzuca żywność co najmniej raz na tydzień, a ponad 10 proc., czyli nawet 4 milionom osób zdarza się to codziennie – wynika z badań zleconych przez Tesco Polska. W podziale na kategorie wiekowe najmniej korzystnie wypadają ludzie młodzi. Dobrą wiadomością jest fakt, iż 9 na 10 osób chce zmienić swoje negatywne przyzwyczajenia.

Ustawa ograniczająca marnowanie żywności przez placówki handlowe zatrzymała się na etapie senackim. Nie zanosi się na szybką zmianę, ponieważ  ma ona wiele nieścisłości. 

Trwają senackie prace nad ustawą o zapobieganiu marnowania żywności. Wedle jej zapisów organizacje handlowe chcąc uniknąć kar, będą musiały zawierać umowy z organizacjami pożytku publicznego. Niesprzedana w sklepie żywność ma trafić do potrzebujących, a nie na śmietnik. 

Strony

X