marnowanie żywności

Na świecie prawie 1/3 nadającej się do spożycia żywności zostaje wyrzucona. Tesco od lat walczy z marnowaniem żywności na różnych płaszczyznach. Jednym z najbardziej efektywnych rozwiązań są przeceny produktów, dzięki którym Tesco tylko w ciągu ostatnich ośmiu miesięcy uratowało ponad 15 tys. ton żywności.

Największa polska sieć supermarketów wchodząca w skład Grupy POLOmarket podejmuje działania na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności. Sieć wdraża odpowiednie procedury w sklepach oraz poszukuje organizacji pozarządowych do współpracy w zakresie nieodpłatnego przekazywania produktów spożywczych. 

Aż 1/3 produkowanego jedzenia kończy swoje życie na śmietniku.  Jak temu zapobiec i czy Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności jest rozwiązaniem problemu? O tym – i nie tylko –  mówiły Banki Żywności w środę, 16 października, przy okazji jubileuszowych, bo 40. obchodów Światowego Dnia Żywności.

W Europie wyrzuca się średnio ok. 179 kg żywności na osobę rocznie. Szacuje się, że w samej Polsce wynik ten wynosi aż 235 kg, gdzie do kosza najczęściej trafia aż 50% kupionego pieczywa oraz 1/3 warzyw i wędlin. Skutki takiego marnotrawstwa odbijają się nie tylko na domowym budżecie, ale mają również wymiar ekonomiczny, społeczny i ekologiczny. To, co kupujemy i w jakich ilościach, ma realny wpływ na otaczające nas środowisko oraz zmiany klimatu.

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Podstawowym założeniem ustawy jest wprowadzenie obowiązku na sprzedawcę żywności do zawarcia umowy z organizacją pozarządową dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności.

Pieczywo, owoce, wędliny i warzywa to wg danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej wyrzucane przez Polaków produkty. Do marnowania jedzenia przyznaje się aż 42% społeczeństwa, a w śmieciach rocznie ląduje 9 mln ton żywności. W odpowiedzi na te zatrważające dane, Polska Izba Żywności Ekologicznej w lipcu br. rozpoczęła kampanię Eko jemy – nie marnujemy.

Jak pokazują dane Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor, trzy czwarte Polaków odczuwa straty w portfelu ze względu na nieprzemyślane zakupy. Listę zbędnych i nadmiernych wydatków otwiera żywność, na którą wskazuje 22% badanych, wyprzedzając w tej roli leki, odzież i wyposażenie mieszkania.

Tesco Polska wprowadza aplikację FoodCloud, która monitoruje i ułatwia zarządzanie procesem przekazywania nadwyżek żywności. Firma tym samym kontynuuje swoje działania mające na celu zmniejszanie skali marnowania żywności. Wcześniej, jako pierwsza sieć handlowa w Polsce i Europie Środkowej, Tesco udostępniło dane dotyczące marnowania żywności w swoich sklepach i dystrybucji.

Polska ma ogromny potencjał w produkcji rolnej, o czym świadczy fakt, że 13% naszego eksportu stanowią produkty rolno-spożywcze. Jednocześnie nasz kraj znajduje się w czołówce państw Unii Europejskiej, które marnują żywność w największym stopniu.

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekaże kolejne 10 mln zł Bankom Żywności na lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności pozyskanej dla osób potrzebujących wsparcia. 8 października br. rozpocznie się przyjmowanie nowych wniosków w programie, z którego dotychczas skorzystało 14 Banków Żywności otrzymując w sumie ponad 4 mln zł dotacji.

Strony

X