podatek VAT

Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków wziął udział w debacie pt. „Podatkowy hamulec czy podatkowe paliwo: polski system fiskalny a wsparcie rozwoju krajowej produkcji na przykładzie sektora spożywczego”. Wśród uczestników dyskusji byli m.in. eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Związku Klastrów Polskich. Debatę zorganizowały wspólnie Szkoła Główna Handlowa oraz Instytut Staszica.

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o VAT oraz Ordynacji podatkowej. Spowoduje to zmianę stawek podatku na poszczególne produkty. Wejść w życie nowych przepisów zaplanowano na 1 stycznia 2020 r.

NSZZ „Solidarność”, Forum Związków Zawodowych, BCC, Konfederacja Lewiatan, Pracodawcy RP, Związek Przedsiębiorców i Pracodawców oraz Związek Rzemiosła Polskiego, organizacje wchodzące w skład Rady Dialogu Społecznego, apelują o niepodnoszenie stawki podatku VAT na napoje owocowe, z co najmniej 20% zawartością soku owocowego, z 5% do 23%.

Dnia 19 lutego 2019 r. Minister Finansów i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uczestniczyli w obradach sejmowej komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Powodem były konsultacje nad projektem zmian stawek VAT na napoje owocowe i warzywne o zawartości soku powyżej 20%. Dyskusje są szansą na uratowanie polskich sadowników, którzy znajdują się w ciężkiej sytuacji, a nowe propozycje podatkowe mogą pogorszyć ich sytuację.

Planowane podwyżki VAT do 23% na napoje owocowo-warzywne osłabią kondycję wielu sadowników, rolników oraz producentów soków. Uderzy to również po kieszeni konsumenta. Takie wnioski płyną z analizy Instytutu Staszica poświęconej skutkom planowanego wprowadzenia wyższej stawki VAT na soki owocowe oraz niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi co najmniej 20%.

Warsaw Enterprise Institute przestrzega przed planowaną podwyżką VAT na nektary i napoje owocowe. Analiza opracowana przez Fundację dowodzi, że zmiana stawki negatywnie wpłynie na polskie przetwórstwo owocowo-warzywne oraz skomplikuje system podatkowy.

Krajowa Unia Producentów Soków krytykuje nową propozycję resortu finansów w sprawie stawek VAT na soki, napoje i nektary. Zamiast obowiązującej obecnie stawki wynoszącej 5% ministerstwo zamierza wprowadzić trzy stawki, w zależności od rodzaju produktu.

Jesienią br. Ministerstwo Finansów zapowiedziało małą rewolucję w zakresie stawek VAT. Mimo zapewnień, że porządek z VAT nie oznacza ukrytych podwyżek stawek podatkowych, planowane zmiany mogą uderzyć bezpośrednio w polskich producentów. Przykładem zmiany, która z pewnością stanowi coś więcej, niż zwykłe uporządkowanie chaosu w systemie VAT, jest plan kilkukrotnego podniesienia stawki VAT na nektary i napoje zawierające co najmniej 20% soku owocowego lub warzywnego. Zespół ekspertów Instytutu Staszica przygotował swoją opinię, która zostanie zgłoszona w procesie konsultacji społecznych nad projektem ustawy.

Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) szacuje, że proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka VAT na nektary i soki z 5% do 23% zwiększy wpływy do budżetu państwa o dodatkowe 450 mln zł. Spowoduje to wzrost cen produkcji i przełoży się na zwiększenie cen soków na sklepowych półkach. Zmiana odbije się negatywnie także na producentach owoców.

Na etapie konsultacji społecznych znajduje się nowa matryca stawek VAT. Po nagłośnieniu przez media kwestii podwyższenia podatku na leki weterynaryjne, władze wycofały się z tego pomysłu. Teraz zwraca się uwagę na podwyżkę VAT-u na napoje zawierające sok oraz mleka pochodzenia roślinnego, jak kokosowe, migdałowe czy sojowe.

Strony

X