podatek VAT

Planowane podwyżki VAT do 23% na napoje owocowo-warzywne osłabią kondycję wielu sadowników, rolników oraz producentów soków. Uderzy to również po kieszeni konsumenta. Takie wnioski płyną z analizy Instytutu Staszica poświęconej skutkom planowanego wprowadzenia wyższej stawki VAT na soki owocowe oraz niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi co najmniej 20%.

Warsaw Enterprise Institute przestrzega przed planowaną podwyżką VAT na nektary i napoje owocowe. Analiza opracowana przez Fundację dowodzi, że zmiana stawki negatywnie wpłynie na polskie przetwórstwo owocowo-warzywne oraz skomplikuje system podatkowy.

Krajowa Unia Producentów Soków krytykuje nową propozycję resortu finansów w sprawie stawek VAT na soki, napoje i nektary. Zamiast obowiązującej obecnie stawki wynoszącej 5% ministerstwo zamierza wprowadzić trzy stawki, w zależności od rodzaju produktu.

Jesienią br. Ministerstwo Finansów zapowiedziało małą rewolucję w zakresie stawek VAT. Mimo zapewnień, że porządek z VAT nie oznacza ukrytych podwyżek stawek podatkowych, planowane zmiany mogą uderzyć bezpośrednio w polskich producentów. Przykładem zmiany, która z pewnością stanowi coś więcej, niż zwykłe uporządkowanie chaosu w systemie VAT, jest plan kilkukrotnego podniesienia stawki VAT na nektary i napoje zawierające co najmniej 20% soku owocowego lub warzywnego. Zespół ekspertów Instytutu Staszica przygotował swoją opinię, która zostanie zgłoszona w procesie konsultacji społecznych nad projektem ustawy.

Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) szacuje, że proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka VAT na nektary i soki z 5% do 23% zwiększy wpływy do budżetu państwa o dodatkowe 450 mln zł. Spowoduje to wzrost cen produkcji i przełoży się na zwiększenie cen soków na sklepowych półkach. Zmiana odbije się negatywnie także na producentach owoców.

Na etapie konsultacji społecznych znajduje się nowa matryca stawek VAT. Po nagłośnieniu przez media kwestii podwyższenia podatku na leki weterynaryjne, władze wycofały się z tego pomysłu. Teraz zwraca się uwagę na podwyżkę VAT-u na napoje zawierające sok oraz mleka pochodzenia roślinnego, jak kokosowe, migdałowe czy sojowe.

Rząd wycofuje się z planowanej podwyżki VAT-u na leki weterynaryjne. Propozycja zwiększenia podatku z 8% do 23% została wykreślona z nowej matrycy stawek VAT.

W sejmie trwają prace nad ustawą zmieniającą VAT. Jeden z zapisów dotyczy wzrostu podatku na leki weterynaryjne z 8% do 23%. Zmiana ta może spowodować wzrost cen mięsa oraz nabiału, ponieważ branże będą chciały zrekompensować sobie wyższe koszty produkcji.

Projekt nowelizacji ustawy o VAT wprowadzający nową matrycę stawek VAT to długo oczekiwane przez rynek zmiany, które mają ujednolicić i uprościć skomplikowaną do tej pory metodologię określania właściwych stawek podatku. Choć nowe wytyczne mają wejść w życie dopiero w styczniu 2020 r., już teraz przedsiębiorcy powinni zacząć przygotowania – oceniają eksperci PwC.

Rząd zapowiada szereg zmian w prawie podatkowym, których założeniem jest wsparcie przedsiębiorców. Szczególnie uporządkowanie stawek VAT i obniżka CIT dla małych firm to korzystne propozycje. Ich wdrożenie może rzeczywiście ułatwić funkcjonowanie przedsiębiorstw i wspomóc ich rozwój – twierdzi Federacja Przedsiębiorców Polskich

Strony

X