Polska Izba Mleka

Obecnie coraz częściej spotykamy się z oznaczeniem „Wolne od GMO”. Wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom swoich członków, Polska Izba Mleka podjęła prace nad opracowaniem systemu umożliwiającego certyfikację różnych systemów, zarówno zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, jak i systemów oceniających czy realizowana produkcja może być określana jako wolna od GMO, alergenów lub glutenu.

Polska Izba Mleka nieustannie pracuje na rzecz umocnienia pozycji polskiej branży mleczarskiej. Uczestniczy w konsultacjach i opiniowaniu aktów prawnych dotyczących mleczarstwa i sektora rolno-spożywczego na poziomie krajowym, unijnym i światowym. Jednym z takich aktów prawnych jest proponowana dyrektywa w sprawie produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych.

Polska Izba Mleka w trosce o zdrowie społeczeństwa od kilku lat realizuje zadania mające na celu poszerzenie świadomości i wiedzy na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych mleka oraz przetworów mlecznych. Jedną z inicjatyw realizujących te zadania jest projekt „Porozmawiajmy o mleku” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka, który polega na edukacji poszczególnych grup społeczeństwa, np. kobiet w ciąży i karmiących, sportowców, osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w szkołach czy seniorów.

W ramach realizowanego programu Mleczne Skarby trwa obecnie misja gospodarcza przedstawicieli polskich producentów mleka i wyrobów mlecznych do Chin. Misją objęte są 3 miasta uznawane za lokalizacje prężnie rozwijającego się biznesu chińskiego: Pekin, Szanghaj i Chengdu. W przedsięwzięciu bierze udział jedenastu przedstawicieli polskiej branży mleczarskiej.

Dzisiaj w Szkole Mistrzostwa Sportowego przy Zespole Szkół Rolniczych w Białymstoku odbywa się konferencja pod tytułem: „Mleko (nabiał) w diecie sportowca?”. Wykład wygłosi profesor Małgorzata Żendzian-Piotrowska, kierownik zakładu higieny, epidemiologii i ergonomii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, która przedstawi informacje na temat wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych mleka i produktów mlecznych w diecie sportowców.

„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka.W 2018 r. zaplanowane jest 10 spotkań na terenie całego kraju. Konferencja odbyła się w Uzdrowisku Wojciech w Lądku Zdrój. Spotkania 17 i 18 sierpnia poświęcone  były wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie.

Wakacje to wspaniały czas błogiego lenistwa i zabawy. Wiele osób pewnie ma wakacyjne plany i nie może się już ich doczekać. Podczas odpoczynku warto pamiętać o programie „Mamy kota na punkcie mleka”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i prowadzony przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka. W 2018 r. zaplanowano 10 spotkań na terenie całego kraju. Odbyły się one już w Toruniu oraz Warszawie. Poświęcone  byłoy wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie seniorów.

W dniu 24 kwietnia 2018 r. w Mexico City odbyła się największa konferencja branży mleczarskiej w Ameryce Łacińskiej „Foro Nacional De Lecheria”. Wydarzenie organizowane przez najpotężniejszą meksykańską organizację skupiającą producentów i przetwórców mleka – FEMELECHE La Federacion Mexicana de Lecheria A.C.

Rusza kolejny konkurs „Mleko na majówce” – organizowany w ramach projektu „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka i prowadzony przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Strony

X

Przeczytaj również