Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją “produkt polski”

Aktualności

Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją “produkt polski”

20 lipca 2016

Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją “produkt polski” – zakłada przyjęty we wtorek przez rząd projekt nowelizacji ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych, autorstwa resortu rolnictwa.
 
“Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją +produkt polski+. Informacja ta będzie dotyczyć krajowego pochodzenia wytwarzanego produktu, nie tylko w odniesieniu do miejsca prowadzenia przetwórstwa, ale również w odniesieniu do użytych składników” – podkreśliło we wtorek Centrum Informacyjne Rządu (CIR). Dzięki temu – jak zaznaczyło CIR – konsumenci będą mogli wyszukiwać produkty wytworzone w Polsce z użyciem krajowych surowców.
 
Jak wyjaśniło CIR, obecnie tylko w przypadku niektórych grup środków spożywczych w przepisach unijnych określono konieczność podawania kraju pochodzenia produktu. “Dla pozostałych środków spożywczych stosuje się ogólne unijne zapisy dotyczące kraju pochodzenia, zgodnie z którymi obowiązek podawania takiej informacji wskazany jest jedynie w przypadku, gdyby jej brak mógłby w istotnym stopniu wprowadzić w błąd konsumenta, co do prawdziwego źródła pochodzenia, np. gdy opakowanie i sposób prezentacji sugeruje inne pochodzenie produktu niż jest w rzeczywistości” – podkreślono.
 
CIR wskazało, że zapotrzebowanie krajowych konsumentów na informację o miejscu pochodzenia żywności jest duże. Jak wynika z badań, niemal 70 proc. z nich uważa miejsce pochodzenia za czynnik odgrywający istotną rolę przy zakupie żywności.
 
Przewidziany termin wejścia regulacji w życie to 1 stycznia 2017 r.

Źródło: Codzienny Serwis Informacyjny PAP