Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)

W wielu krajach europejskich sok jest uznawany za jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw, podobnie jest również w Polsce. Zdarza się jednak, że eksperci za porcję uznają jedynie soki świeżo wyciskane. Taka opinia może być efektem wielu mitów, które krążą wokół soków dostępnych w sklepach. Ekspert – dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ – wyjaśnia, dlaczego wszystkie soki, także te, dostępne w sklepach mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety, a tym samym porcję warzyw lub owoców.

Producenci soków oraz owoców i warzyw, zrzeszeni wokół Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW), negatywnie oceniają podwyżkę podatku VAT do 23% na napoje owocowe i warzywne. Taka opinia została wyrażona przez przedstawicieli branży podczas posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które odbyło się 19 lutego br.

Krajowa Unia Producentów Soków krytykuje nową propozycję resortu finansów w sprawie stawek VAT na soki, napoje i nektary. Zamiast obowiązującej obecnie stawki wynoszącej 5% ministerstwo zamierza wprowadzić trzy stawki, w zależności od rodzaju produktu.

Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) szacuje, że proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka VAT na nektary i soki z 5% do 23% zwiększy wpływy do budżetu państwa o dodatkowe 450 mln zł. Spowoduje to wzrost cen produkcji i przełoży się na zwiększenie cen soków na sklepowych półkach. Zmiana odbije się negatywnie także na producentach owoców.

W ramach startującej, VIII już, kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” zrealizowane zostaną działania wspierające konsumentów w zmianie postaw żywieniowych. Organizatorem programu jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Już po raz siódmy Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Najnowsze badania pokazują, że pijemy coraz więcej soków, zarówno owocowych jak i warzywnych, a także jemy więcej musów. W ciągu ostatnich lat nie tylko wzrosło spożycie soków i musów, ale również zmieniło się ich postrzeganie.

Jak pokazują badania, dzieci w Polsce jedzą owoce i warzywa tylko kilka razy w tygodniu – to znacznie poniżej zalecanej normy. Naprzeciw temu problemowi wyszedł program edukacyjny „Soki i musy – witaminy w SMART formie”, organizowany przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) w ramach trzyletniej kampanii edukacyjno-informacyjnej o tej samej nazwie.

X