Wanilia

Dr. Oetker jako jeden z liderów światowego rynku wanilii wprowadził na polski rynek unikalną innowację Pastę waniliową Intense, stworzoną z wanilii Bourbon z Madagaskaru, jej najszlachetniejszej odmiany. Ma konsystencję gładkiego żelu z dużą ilością ziarenek wanilii. Zapakowana w poręczną zamykaną tubkę, daje się łatwo i wygodnie dozować. Doskonale rozprowadza się w kremach, ciastach, deserach, nadając im esencjonalny i intensywny waniliowy smak.

Ceny wanilii od dwóch lat nieustannie rosną. Za kilogram tej przyprawy zapłacić trzeba aktualnie około 600 dolarów. To więcej niż za srebro. Winne temu są wysoki popyt oraz cyklon, który przeszedł nad Madagaskarem, będącym głównym producentem wanilii.

Ceny wanilii w ostatnich dwóch latach podskoczyły o 30 euro za kilogram. Czy w związku z tym wszyscy producenci lodów naturalnych staną latem przed dylematem podniesienia cen za swoje wyroby?  

X