wędliny

Konsumenci są gotowi wydać więcej na kiełbasy i szynki wysokiej jakości. Ale to nie zahamuje kurczenia się rynku – podaje Rzeczpospolita. - W najbliższych latach popyt na wędliny może maleć o 2-3% rocznie - mówi Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. To oznacza, że nie uda się odwrócić spadkowego trendu w spożyciu szynek i kiełbas, który trwa od 2008 r.

Pierwszy warszawski sklep mięsno-wędliniarski rodzinnej firmy Kiszeczka z Karczewa otwarto uroczyście 1 października w dzielnicy Ursynów-Kabaty. Zaproszonych gości witali współwłaściciele Kiszeczki – bracia Paweł i Marek Trzaskowscy. Na uroczystości zabrakło wprawdzie seniora rodu, Witolda Trzaskowskiego, dzięki któremu rodzinna firma po roku 1989 zaczęła się prężnie rozwijać, ale mocno wspierał synów przy realizacji nowego projektu, jakim jest sklep w Warszawie.

Unia ma czas do końca września na akceptację polskiego rozporządzenia w sprawie tradycyjnego wędzenia wędlin - powiedział w środę wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk. Od 1 września w UE obowiązywać będą rygorystyczne normy wędzenia.

Producenci wędlin nie będą musieli rejestrować swoich produktów jako tradycyjne, aby nadal móc wędzić. Wystarczy, że swoje wybory zgłoszą od powiatowych inspektorów weterynarii.

Wraz z początkiem roku wzrosło zainteresowanie Systemem QAFP i kolejny zakład uzyskał certyfikat. Jednym z uczestników Systemu został Zakład Mięsny Henryka Stokłosy w Śmiłowie, który otrzymał certyfikat w zakresie zeszytu branżowego „Wędliny”.

X