wieprzowina

Do 20 tys. euro dla producentów świń i tytoniu oraz do 200 tys. euro dla grup producentów suszu tytoniowego – tyle może wynieść maksymalna, jednorazowa pomoc Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dla tych podmiotów, jeżeli w latach 2014–2017 nie otrzymały one zapłaty za sprzedany towar bądź zwierzęta. Aby się o nią ubiegać, należy złożyć wniosek i udokumentować go, przedstawiając niezapłacone faktury. ARiMR przyjmuje je od 1 do 14 sierpnia br.

Ze względu na rozprzestrzeniający się w Chinach ASF straty są szacowane obecnie na ponad 20% całkowitego pogłowia świń w tym kraju. Ze względu na znaczenie Chin w światowym rynku wieprzowiny (największy konsument, producent i importer) w ostatnich miesiącach obserwuje się gwałtowny wzrost chińskiego importu wieprzowiny, co doprowadziło do bardzo silnego wzrostu jej cen.

Z uwagi na obserwowane w ostatnich kwartałach znaczące pogorszenie opłacalności produkcji trzody chlewnej pogłowie świń w Polsce na koniec 2018 r. zmniejszyło się o 7,4%, co było jego najsilniejszym spadkiem od 2012 r. Wyraźną redukcję pogłowia odnotowano także wśród pozostałych głównych producentów trzody chlewnej, m.in. w Niemczech, Francji, Danii i Holandii. Wskazuje to na wysokie prawdopodobieństwo silnego spadku podaży mięsa wieprzowego w UE w II kwartale br., co przy stabilnym spożyciu wewnętrznym będzie sprzyjać wzrostowi cen.

Według danych Eurostatu unijne pogłowie świń zmalało o blisko 1% do 148,8 mln szt.). Największy wpływ na spadek miało malejące pogłowie w Niemczech (-1,1 mln szt.) oraz w Polsce (-0,88 mln szt.). Na pozycji największego producenta w UE umacnia się Hiszpania. Pogłowie świń w tym kraju wzrosło o 3,9%, z nawiązką pokrywając spadek w Niemczech.

Rośnie produkcja wieprzowiny w Polsce, a ceny znajdują się na granicy opłacalności. Ze względu na chorobę afrykańskiego pomoru świń, eksport jest ograniczony. Tylko przez osiem miesięcy 2018 r. import wzrósł o blisko 8%. W ciągu roku deficyt w handlu wieprzowiną pogłębił się o 18%. Coraz lepsze są natomiast perspektywy przed polskim drobiem i wołowiną. Rośnie krajowa konsumpcja i eksport.

Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie świń w grudniu 2018 r. wyniosło 11 mln sztuk (-7,4% rok do roku), co jest jego najsilniejszym spadkiem od 2012 r. Silny spadek pogłowia trzody chlewnej w II połowie 2018 r. był związany ze znaczącym pogorszeniem opłacalności żywca wieprzowego. Trend ten obserwowany jest także wśród innych znaczących unijnych producentów trzody chlewnej (m.in. w Niemczech i we Francji).

O ile polski drób w ostatnim dziesięcioleciu odniósł niebywały sukces eksportowy, o tyle rynek wieprzowiny nie może zaliczyć tej dekady do udanych. Spadł eksport i pogłowie trzody chlewnej, a Polska więcej tego mięsa sprowadza z innych krajów, niż sprzedaje za granicę. Sytuację tę ma zmienić kampania promująca zalety polskiej wieprzowiny.

Od 14 do 25 stycznia 2019 r. producenci tytoniu oraz hodowcy trzody chlewnej mogą składać do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wnioski o udzielenie pomocy finansowej w przypadku upadłości podmiotu skupującego.

Od III kwartału 2017 r. unijny rynek wieprzowiny pozostaje w spadkowej fazie cyklu. Wynika to z silnej odbudowy pogłowia trzody chlewnej wśród kluczowych producentów wieprzowiny w UE, przy jednoczesnym osłabieniu światowego popytu na wieprzowinę, w szczególności w Chinach. Choć widać już stopniowe dostosowanie rynku po stronie produkcji, odwrócenie trendu spadkowego nastąpi – według prognoz analityków – dopiero w I kwartale 2020 r.

Od III kw. 2017 r. unijny rynek wieprzowiny pozostaje w spadkowej fazie cyklu. W okresie styczeń – maj br. wartość polskiego eksportu wieprzowiny zwiększyła się o 0,2% rok do roku, natomiast wołowiny zwiększyła się o 17,6%. Eksperci Credit Agricole Bank Polska szacują, że pod koniec 2018 r. cena wieprzowiny będzie spadać, z kolei wołowina zdrożeje o kilkanaście groszy za kilogram.

Strony

X