Włochy czwartym eksporterem żywności do Polski

Aktualności

Włochy czwartym eksporterem żywności do Polski

Włochy coraz bardziej umacniają swoją pozycję w czołówce eksporterów żywności do Polski. W ubiegłym roku import z Włoch osiągnął wartość bliską 735 mln euro. W grupie produktów włoskich, które w największej ilości są eksportowane do Polski są wyroby mleczne, m.in. mozzarella, mascarpone, czy ricotta, pomidory pellati, winogrona i cytrusy oraz oliwa z oliwek, czerwona cebula. Coraz większym zainteresowaniem w Polsce cieszą się również produkty regionalne, w tym regionalne sery z unijnym certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia. „Import włoskiej żywności systematycznie rośnie. W ostatnich 5 latach jego wartość wzrosła aż o 31%. W ubiegłym roku wartość importu w 2016 r. 733,6 mln euro wzrosła o 6% w stosunku do roku 2015, kiedy import włoskich produktów do Polski osiągnął wartość 691,8 mln euro” – podał w komunikacie Antonino Mafodda, dyrektor ICE-Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich, Sekcji Promocji Handlu Ambasady Włoskiej.

Źródło: PAP

Foto; pixabay.com