WorldFood Warsaw

Przed nami piąta już edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw i kolejna okazja do nawiązania udanych, skutecznych i szerokich kontaktów biznesowych. Swój udział w rozmowach handlowych edycji 2018 zgłosili już kupcy m.in. z Wietnamu, Hiszpanii, Hong Kongu, Turcji, Bułgarii, Pakistanu, Rumunii, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Mołdawii. Kolejny raz na targach zagości pawilon włoski Bellavita. 

W tym roku na targach przewidziany jest dodatkowy sektor Chłodniczych Łańcuchów Dostaw i Logistyki w Temperaturze Kontrolowanej ColdChain Poland. Organizatorzy w ten sposób chcą wesprzeć sprzedaż owoców i warzyw, a także mrożonek. W ciągu ostatniego roku rynek mrożonek powiększył się o 5,8 proc. pod względem wolumenu oraz o 7,4 proc. wartościowo. Co ważne, ten pozytywny trend dotyczy wszystkich rodzajów mrożonek, począwszy od mieszanek warzywnych, przez warzywa na patelnię a skończywszy na niszy, jaką są mrożone owoce.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce stanowi zaledwie 0,5 proc. całego rynku spożywczego, ale jego wartość w ciągu ostatnich siedmiu lat wzrosła trzykrotnie do ponad 800 mln zł. Najnowszy raport prognozuje, że w kolejnym roku wartość rynku żywności ekologicznej wyniesie już ponad miliard złotych. 

Rynek alkoholi jest dynamiczny, a zapotrzebowanie na wyroby regionalne, autentyczne i wysokiej jakości, to jeden z najsilniejszych trendów rynku spożywczego w Polsce i Europie. Branża spirytusowa w kraju jest istotnym elementem polskiej gospodarki. Rośnie sprzedaż wina, piwa regionalnego, wódki premium i whisky. Polacy coraz częściej sięgają również po droższe wina.

Data wydarzenia: 
2018-04-10

Po raz piąty, w stolicy odbędą się targi WorldFood Warsaw. Patronat nad tą edycją objął Prezes Krajowego Zrzeszenia Spółdzielni Mleczarskich, Waldemar Broś.W ramach targów organizatorzy planują liczne debaty, spotkania B2B, pokazy kulinarne, spotkania z przedstawicielami sieci oraz liczne atrakcje i konkursy dla zwiedzających. Udział wezmą znani eksperci rynku, przedsiębiorcy, ludzie nauki i biznesu, kadra zarządzająca, ekonomiści ale przede wszystkim ci,  dla których  branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. 

Za nami dwa dni Targów WorldFood Warsaw – imprezy oferującej możliwość spotkania polskiego sektora rolno-spożywczego z zagranicznymi partnerami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych. 

11 kwietnia w Warszawie rozpoczęły się Targi WorldFood Warsaw. Przez trzy dni na wydarzeniu prezentowane będą  produkty 300 międzynarodowych wystawców, odbędą się konferencje, pokazy kulinarne i degustacje.

Ponad 150 produktów spożywczych w jedenastu kategoriach stanęło do walki o medale i wyróżnienia targowe. Jury w składzie Jarosław Uściński (Przewodniczący Jury, Prezes OSSKiC), Mirosław Reszczyk (Firma Janex, członek Zarządu OSSKiC), Zbigniew Łęgowski (Szef kuchni hotelu Hilton, członek OSSKIC), Agnieszka Szpaderska (manager Targów) degustowało i oceniało specjały krajowe i zagraniczne. 

Kuchnie różnych krajów, produkty żywnościowe, specjały z regionów, napoje i soki naturalne, przekąski a wszystko pachnące ziołami i przyprawami  z całego świata zaprezentowane przez znanych kucharzy warszawskich restauracji – te wszystkie atrakcje do zobaczenia i zasmakowania na targach WorldFood Warsaw.

W dniach 11-13 kwietnia w Warszawie odbędzie się czwarta edycja targów WorldFood Warsaw. To ostatni moment na zgłaszanie się wystawców. Chętni, którzy chcieliby zaprezentować swoją ofertę, mają jeszcze tylko tydzień na zarezerwowanie stoiska. 

Strony

X