Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa

Znaczące inwestycje, spektakularne przejęcia i nowości produktowe. Tak wyglądają tegoroczne plany firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. To będzie intensywny czas, bo konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. W ubiegłym roku znacząco zmienili swoje zachowania zakupowe.

Choć na razie produkcja wina gronowego w Polsce to zaledwie ułamek procenta wszystkich wytwarzanych nad Wisłą win, producenci i dystrybutorzy wierzą w przyszłość tego segmentu rynku. Polskie winnice mają szansę stać się dobrym jakościowo producentem win białych i musujących – ocenia Polska Rada Winiarstwa.

Wino produkowane jest w regionach winiarskich, z których zostaje przywiezione przez importerów. Drogę tę przebywa w dwojaki sposób. Może zostać zabutelkowane już na miejscu lub przetransportowane w dużych zbiornikach do kraju, w którym nastąpi rozlew do butelek. Obiegowa opinia mówi, że wina butelkowane w kraju pochodzenia są lepszej jakości, co nie zawsze okazuje się prawdą.

Polskie napoje winiarskie powoli wychodzą z cienia. Dzięki zmianom w strukturze spożycia napojów alkoholowych w Polsce, już nie tylko piwo i wódka, ale i wina oraz inne napoje winiarskie na dobre zagościły na stołach. Jednak zgodnie z dobrze znanym powiedzeniem „cudze chwalicie, swego nie znacie” – rodzime wina owocowe i inne fermentowane napoje winiarskie nie cieszą się w oczach rodaków należytym prestiżem i uznaniem. W dalszym ciągu pokutuje przekonanie, że dobre, jakościowe wino jest winem gronowym, a importowane piwo o smaku jabłka jest na pewno smaczniejsze niż polski cydr.

Polska to jeden z głównych producentów win owocowych w Europie. I – w opinii Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa – to właśnie my powinniśmy zawalczyć o jednolitą, europejską definicję tego trunku.  O podjęcie inicjatywy w tej sprawie ZPPRW zwrócił się już do Ministerstwa Finansów.

W branży winiarskiej ogromne nadzieje pokładane są w pracach niedawno powołanego Zespołu  ds. Rozwoju Sektora Winiarskiego w Polsce oraz obietnicy premiera Mateusza  Morawieckiego odnośnie likwidacji podatku akcyzowego na cydr. Jak duże ma to znaczenie dla branży winiarskiej? Na co jeszcze liczy branża i przed jakimi wyzwaniami stoi? 

Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa uzupełnił swoje stanowisko dotyczące decyzji Ministerstwa Rozwoju i Ministerstwa Finansów ws. likwidacji banderol.

Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa skomentowała informację o prowadzonych pracach nad projektem rozporządzenia znoszącego system banderolowania win dla  producentów oraz importerów.

6 września br. Walne Zgromadzenie AICV – organizacji producentów cydrów i win owocowych Unii Europejskiej – podjęło uchwałę o przyjęciu ZP PRW (Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa) w poczet członków.

X