Żywność

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2019 roku wzrosły o 2,2 procent rok do roku, a w porównaniu z poprzednim miesiącem o 1,1 procent - wynika z szybkiego szacunku Głównego Urzędu Statystycznego.

Polska awansowała w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego o jedną pozycję, na 26. miejsce w 2018 r., wynika z raportu Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego 2018 (Global Food Security Index –GFSI). Polska uzyskała wynik 75,4 wobec 74,2 przed rokiem. Liderem rankingu obejmującego 113 krajów został Singapur.

Marzeniem wielu polityków i przedsiębiorców jest, aby polska żywność była traktowana jako marka globalna. O ile jeszcze używa się pojęcia włoska żywność, to w wielu krajach mówi się już – francuskie sery, hiszpańskie wina, itd. Takie parasolowe marki globalne istnieją, ale były wypracowywane przez pokolenia. Powyższe przykłady pokazują, że ich zbudowanie to ciężka praca – a wizerunkowo sukces można osiągnąć tylko bardzo konsekwentnymi strategiami.

Organizacja Greenpeace apeluje do polityków o przyjęcie prawa, które skutecznie ograniczy wyrzucanie żywności i sprawi, że trafi ona do potrzebujących. W Polsce co roku marnowanych jest 9 mln ton żywności, co sprawia że jesteśmy na 5. miejscu w UE. 

Wielka Brytania jest drugim po Niemczech odbiorcą polskiej żywności. Brytyjscy dostawcy żywności zwrócili się listownie do premier Theresy May, by nie zrywała warunków wolnego handlu z krajami unijnymi. Jak argumentują – może to zaszkodzić brytyjskiej branży żywieniowej. 

Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, za podwyżki cen odpowiadać będzie kilka czynników. Są to m.in. bilans zbóż, działania banków na giełdach surowców rolnych, wzrost kosztów pracy, niedobór pracowników w branży spożywczej i zapowiedź podatku od handlu. 

W Senacie toczą się prace w sprawie ustawy ograniczającej marnowanie żywności przez sklepy spożywcze. Sankcjami, które wiążą się z nieprzestrzeganiem ustawy są kary finansowe. W temacie prac nad ustawą wypowiedział się Waldemar Nowakowski, prezes Polskiej Izby Handlu – Nie warto ustanawiać nakazów oddawania żywności i ustalać kar. Nikt nie chce marnować jedzenia, dlatego należy zastanowić się jak wspierać tych, którzy chcą je oddawać.

Krystyna Świetlik, ekspert z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej uważa, że w połowie roku ceny żywności i napojów bezalkoholowych w porównaniu do grudnia ubiegłego roku mogą wzrosnąć o 4-5%.

Jak podaje GUS, ceny żywności w styczniu podniosły się o 3,3% w porównaniu ze styczniem 2016 r. W górę poszły ceny warzyw, mięsa, cukru, nabiału. Najbardziej podrożały słodycze. 

Najwięcej w ubiegłym roku eksportowaliśmy drobiu, a krajem, który przyjął od nas najwięcej towaru były Niemcy. Wartość eksportu do naszych zachodnich sąsiadów wyniosła 5,4 mld euro co daje lepszy wynik niż rok wcześniej o 1,7%. 

Strony

X