Grzegorz Kapusta, Wiceprezes, Spółdzielnia Mleczarska Ryki

Wywiady

Grzegorz Kapusta, Wiceprezes, Spółdzielnia Mleczarska Ryki

02 października 2015

„Poradnik Handlowca”: Spółdzielnia Mleczarska Ryki podczas XIII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Augustowie w IX Rankingu Spółdzielni Mleczarskich została doceniona za budowę nowatorskiej oczyszczalni ścieków zakładowych i została laureatem kategorii Mleczarskie Działanie na Rzecz Ochrony Środowiska. Proszę o tym opowiedzieć.

Grzegorz Kapusta: W związku z zakończeniem współpracy z PGKiM w Rykach, dotyczącej odprowadzania ścieków, postanowiliśmy samodzielnie rozwiązać sprawę ich zagospodarowania. W ciągu 7 miesięcy udało się nam wybudować i uruchomić zakładową oczyszczalnię. Obiekt posiada przepustowość 35 000 RLM (Równoważna Liczba Mieszkańców), a jego przepustowość hydrauliczna wynosi 1440 m3 na dobę. Jest to oczyszczalnia biologiczna, w której zastosowano membrany mikrofiltracyjne. Zatrzymują one zanieczyszczenia większe niż 0,2 mikrometra (0,0002 milimetra), czyli bakterie i większość wirusów. Ścieki oczyszczone przy pomocy membran posiadają czystość porównywalną z wodą z kranu. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii obiekt jest 2,5-krotnie mniejszy od konwencjonalnego, a oczyszczalnia pracuje w pełnej automatyce. Na budowę otrzymaliśmy preferencyjną pożyczkę z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska w Lublinie, z możliwością umorzenia 15%. Stopa zwrotu obiektu wynosi około 4 lat.

Który segment serów według Państwa będzie się najintensywniej rozwijać w tym roku? Którą kategorię zamierzają Państwo wspierać marketingowo?

Spółdzielnia Mleczarska Ryki zdecydowanie stawia na sery kategorii Premium, na czele z Ryckim Edamem. Jesteśmy również dumni z naszej nowości, którą jest przepyszny ser typu szwajcarskiego — Rycki Maasdam. Wierzymy, że zdobędzie on najwyższe uznanie konsumentów. W ostatnim czasie zainwestowaliśmy także w bardzo nowoczesną linię do plastrowania sera, w związku z tym największy nacisk położymy na działania marketingowe związane z tym segmentem serów.

Jak przedstawiają się najbliższe plany?

Obecnie czekamy na propozycje możliwości pozyskania środków UE z nowego budżetu PROW 2014-2020. Mamy wiele pomysłów i planów, lecz na tym etapie jest jeszcze zbyt wcześnie, aby je ujawniać.

Dziękujemy za rozmowę.