Michał Mius, Prezes Zarządu, WSP „Społem”

Wywiady

Michał Mius, Prezes Zarządu, WSP „Społem”

02 listopada 2015

„Poradnik Handlowca”: Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” Kielce świętowała niedawno swój jubileusz 95-lecia powstania. Które momenty w historii firmy były – Pana zdaniem – dla niej przełomowe?

Michał Mius: W naszej historii pojawiło się kilka momentów, które śmiało możemy nazwać przełomowymi. Sądzimy, że dzięki nim osiągnęliśmy obecną, wysoką pozycję. Jednym z przykładów jest rozpoczęcie produkcji Majonezu Kieleckiego (1959 r.). Wyrób ten od samego początku był „strzałem w dziesiątkę”, a jego receptura sprawdziła się do tego stopnia, że stała się podstawą do stworzenia polskiej normy na majonez. Kolejny kluczowy moment miał miejsce pod koniec lat 80., kiedy to podjęliśmy decyzję o zainwestowaniu w linie do wytwarzania przekąski Snack – Przysmak Świętokrzyski. Produkt do dzisiaj cieszy się sporą popularnością i uznaniem konsumentów nie tylko w kraju, ale również zagranicą. Przełomowym wydarzeniem możemy nazwać także proces przekształcenia Zakładów Wytwórczych w Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. Było to w 1990 r. Od tego czasu udziały firmy znajdują się w rękach zatrudnionej załogi.

Sztandarowy produkt firmy Majonez Kielecki jest obecny na rynku już od 1959 r. W czym tkwi jego siła oddziaływania na kolejne pokolenia polskich klientów?

Faktycznie, minęło już 56 lat, odkąd wyprodukowaliśmy pierwszy słoik Majonezu Kieleckiego. Na jego popularność ma wpływ wiele czynników. To wyrób tworzony z pasją, oparty na niezmiennej od lat recepturze. Warto także dodać, że nie zawiera on substancji konserwujących, a jego smak porównywalny jest z domowymi majonezami. Poza tym istotne znaczenie dla konsumentów mają jego wysoka jakość oraz tradycja wytwarzania. To wszystko sprawia, że „Kielecki” obecny jest na stołach Polaków od pokoleń.

Oprócz majonezu WSP „Społem” Kielce oferuje jeszcze inne produkty. Które z nich będą szczególnie poszukiwane w okresie przed Świętami Bożego Narodzenia?

Rzeczywiście WSP „Społem” to nie tylko Majonez Kielecki, ale także sięgające tradycją lat 30. ubiegłego wieku musztardy i octy, aromatyczne ketchupy, ostry chrzan, kremowe sosy i przekąska Snack – Przysmak Świętokrzyski. Nasze produkty, szczególnie w okresie świąt cieszą się dużą popularnością. Polacy w kwestiach kulinarnych wciąż pozostają tradycjonalistami. Lubią, gdy bożonarodzeniowe stoły bogate są w przeróżne sałatki z majonezem, pieczone mięsa podawane są z chrzanem czy musztardą, a także popularne nóżki serwowane z octem. Dlatego też dokładamy wszelkich starań, by kontynuować tradycję wytwarzania przypraw mokrych, które od pokoleń satysfakcjonują konsumentów wysoką jakością oraz unikalnym, polskim smakiem.

Dziękujemy za rozmowę.